2014. szeptember 22., hétfő

Hogyan kezdjünk neki?



Sokan azt hihetnék, hogy az írás fejlesztése annyiból áll, hogy leülünk például a monitor és a billentyűzet elé, és írjuk, ami éppen az eszünkbe jut, aztán idővel majd lesz belőle valami.
Ezek az emberek nem is tévedhetnének nagyobbat.
Az írás, és az írásnak a megtanulása nem úgy működik, hogy írok, írok, és írok, aztán egyszer majdcsak sikerül valami használhatót is írni. Az írás tanulása nem recept szerint történik, ahol megadják neked, hogy párbeszédből ennyit kell írnod, leíró szövegből ennyit, abba ennyi humor meg annyi komolyság kell, hogy „finom” legyen. De arra sincs recept, hogy hány oldalt, novellát, vagy esetleg hosszabb történetet kell megírnod ahhoz, hogy a következő már jól menjen.
Van, akinek már az első is sikerül – kevés, de ilyen is előfordul –, és van, akinek még az ötödik, vagy a huszadik sem.
Arra viszont már van recept, hogy hogyan gyorsíthatod fel a fejlődésed, a tanulásod tempóját. A nyitottság a titka mindennek.
Mindenki botladozva vág neki az írásnak, ez szinte törvényszerű, akik fiatal korban, mondjuk tinédzserként kezdenek írni. Felnőttekkel kapcsolatban nincs ennyi tapasztalatom, de ha az a bizonyos felnőtt nem olvasott sok kifinomult stílusú és szerkezeti felépítésű művet az előtt, hogy írásra adta volna a fejét, úgy gondolom, a kezdő szárnypróbálgatások náluk is teljesen megszokottak.
Ettől nem kell megijedni, senki sem születik profinak, ezt is meg kell tanulni, és ennek megvannak a lépései szép sorjában. (A lépések sorrendje nem feltétlenül egyezik mindenkinél, én a szerintem ideális sorrendet vázolom fel, amit egy kezdőnek követnie érdemes.)
Először a helyesírásunkat kell alaposan helyretenni, mert annál nincs kiábrándítóbb, amikor egy író nem tudja helyesen alkalmazni azt a nyelvet, amin ír. Ebben a témakörben ez a blog csak részleges segítséget fog nyújtani, tehát ha nem jó a helyesírásod, szerezz egy kéziszótárt, vagy keress egyet az interneten, és kezdd el rászoktatni magad a helyes írásmódra és írásjelhasználatra.
A második lépés a formai helyesírás – ez alatt az írásjelek helyes használatát értem, de a számítógépes szerkesztési (csinosítási) módokat is ide sorolhatjuk. Szerencsére a mai szövegszerkesztő programok, mint például a Word, a hétköznapi használathoz elég rugalmas és könnyen szerkeszthető. Bár kiadásra kész könyvet nem lehet benne szerkeszteni, de az nem is az író dolga, hanem a kiadványszerkesztőé – viszont beállíthatjuk, hogy hasonlítson egy kiadásra kész könyvre, ami sok motivációt adhat írás közben. :)
A harmadik lépés a szókincs bővítése és az írói stílus keresgélése. Miután már jó pár oldalt teleírtunk a történeteinkkel, a stílusunk lassacskán magától kezd körvonalazódni, később viszont, amíg kellően erőssé nem válik ez a stílus, oda kell figyelni rá, hogy ne csapongjon.
A negyedik lépés, amit az összes többi lépéssel egyidejűleg kell fejlesztenünk, az a történetvezetés képessége, és ez nem olyan könnyű, mint amilyennek tűnik. Ahhoz, hogy a történet, amit írunk logikus és egyben izgalmas, sőt mi több értelmes is legyen, az rengeteg gyakorlást igényel, és ennek az alapjait már a kezdő státuszunkban megéri lefektetni. Nem kötelező, írhatunk vicces semmiségekről is, de ha olyan álmokat dédelgetünk, hogy egyszer majd nagyot alkotunk, akkor mindenképpen megéri időben elkezdeni az odafigyelést.

A kezdők se értsenek félre: a fentiekkel nem azt szerettem volna kifejezni, hogy írni komoly és nehéz dolog, mert sok-sok éve tapasztalom, hogy írni igenis jó móka, szerintem az egyik legszórakoztatóbb hobbi, amit csak választhat az ember. De fejlődni lehet szórakoztató módon is, de fél szemmel mindig oda kell figyelni arra is, hogy mit csinálunk, különben elzüllik a „gyermek”, és azt nagyon kellemetlen és időigényes utólag  kijavítani – már ha egyáltalán megéri a fáradtság.
Írjunk úgy, hogy jól szórakozzunk, de később is szórakoztató legyen visszaolvasni, amit írtunk. Legyen ez a fő elvetek, és ezzel a gondolattal alkossatok valami nagyot és szépet a jövőben. :)
Sok sikert minden kezdőnek és haladónak!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése