2018. május 9., szerda

Gyakran rosszul írt szavak

(A cikk folyamatosan bővülhet.)


Vannak olyan szavak, amelyeket általános tudatlansággal rendre rosszul írunk, vagy talán csak megszokásból teszünk így. A végeredmény szempontjából ez teljesen mindegy, a lényeg az, hogy ezek a rosszul írt szavak gyakran értelmetlenné (vagy csak idegesítővé) teszik a mondatrészt.
Aki nem hisz – vagy nem akar hinni – nekem, helyesírási szótárban nyugodtan utánanézhet.
A legtöbb hiba egyébként a rövid és hosszú magánhangzók helytelen használatából ered, erre nagyon sok példát fogtok látni, de lesznek egyszerűen értelmetlen szavak is, és sor kerül néhányra, amit az iskolában nem tanítottak meg rendesen a nyelvtan tanárok.
A tematikus felosztás helyett inkább abc-rendben szedtem őket, hogy könnyebb legyen keresgélnetek.


angolúl, németűl, stb. – angolul, németül, stb.
Az egy dolog, hogy idétlenül hangzik, de helytelen is. Ha nem tudjátok, hogyan kell helyesen használni a ragokat, nézzetek utána, nem szégyen az, ha az ember fejleszteni akarja magát.

avval – azzal
Ezt, hogy „avval” a palóc nagyanyám szokta mondani. Nem valami irodalmi, teszem hozzá. A helyes forma „azzal”, mivel a mondatokban is azt mondjuk, hogy „azzal a dologgal”, nem azt, hogy „avval a dologval”, igaz? Legyünk következetesek a ragokat illetően.

de hogy nem – dehogynem
Csakis egybe, ha ebben az értelemben használod:
„- Nem szereted a kávét?
- Dehogynem!”
Külön írva is van értelme, de csak ebben az értelemben:
„… de hogy nem vette észre, hogy ott van az orra előtt, amit keres?” – Ez esetben nincs a hogy előtt vessző, mivel a „hogyan” kérdőszó rövidített változata.

fogód, húzód, csinálód, stb. – fogod, húzod, csinálod, stb.
Nem húzzuk meg az szó végét, mert így semmi értelme a szónak.

gyors – gyorsan
„Ezt még gyors megcsinálom.” Szlengben elmegy, írásban egyáltalán nem. Gyors nem lehet megcsinálni valamit, csak gyorsan. Kérek mindenkit, aki használ ilyen formában szavakat: a határozószavakból ne csináljunk már melléknevet!

egyelőre <–> egyenlőre
Nem ugyanaz. Nagyon sokszor látom, hogy „egyenlőre még nincs kész a vacsora”, de az igazság az, hogy ez nem éppen egy értelmes mondat. Azt a szót, hogy „egyenlőre” meglehetősen ritkán használjuk a köznyelvben. Példa:
„A torta szeleteit egyenlőre kell felvágni.” (vagyis egyenlő méretűre.)
És ahogy gyakran előfordul:
„Egyelőre nincs kész a vacsi.”
Hasonló szavak, de a jelentésüknek semmi köze egymáshoz, úgyhogy ne cseréljétek fel őket.

ép / épp
„Az alma leesett a fáról, de ép maradt.” – épen, épségben, sérülés mentesen
„A te ötleted is jó, de én nem épp így képzeltem el.” – éppen, éppenséggel
De az „épp most jutott eszembe valami” egy másik felhasználása a szónak.

folyt / fojt
„Az elkövető folyamatosan fojtogatta az áldozatát.” – állati nagy különbség.

had / hadd
Had, mint hadsereg – hadd, mint „Hadd egyek cukorkát!”
A két szónak távolról sincs köze egymáshoz, és még csak nem is azonos alakú szavak. Jegyezzük meg a különbséget.

hadd / hadj
Ez az előző testvére. Gyakori hiba, hogy helytelenül a „Hadj egyek cukorkát!” mondattípussal találkozunk. A két szó ugyan egyszóból ered, szóval nem teljesen idegenek, de a ragozás miatt teljesen más szövegkörnyezetben érvényesülnek.
„Légyszi, hadd egyek cukorkát!”
„Hadj már békén, én cukorkát akarok!”

Az első példa egy kérést fejez ki, a második pedig egy utasítás vagy felszólítás kifejezésére használandó. Ha a kettő típust összekevered, szimplán nem lesz értelme, egy létjogosulatlan hibridet kapsz… A két szerkezet alapjaiban taszítja egymást, pusztán azért, mert más célt szolgálnak.

jólesik / jól esik
„Jólesne egy ital.” – ergo, ha kapnék egy italt ezután a nehéz nap után, sokat javítana a hangulatomon. A finom, laktató ebédre is ugyanezt a formát használjuk.
„Tegnap megcsúsztam a lépcsőn, de jól estem, szóval nem tört el semmim.” – ez a zuhanással, esetleg az időjárással hozható összefüggésbe, de bármilyen formában is tervezed használni, fogadni merek, hogy van rá egy magyarosabb megoldás is.

korterem – kórterem
Mert nincs köze a beteg korához. Aki kórteremben van, azt valamilyen kór döntötte ágynak. Az első szónak lényegében nincs is jelentése.

mindíg – mindig
Továbbá a "mindég" is ide sorolható. Attól, hogy egy-egy szót beszéd közben esetleg másképp ejtünk, még sem a kiejtés nem lesz helyes, sem az, ha aszerint írunk egy szót.

mind ketten – mindketten
Vannak szavak, amik tanál logikusnak tűnnének külön írva, de mivel annyit használjuk őket a köznyelvben, ezért helyesen egybe kell írni. Ha nem tudjátok, hogy egy aktuális szót hogyan kell, nézzetek utána.

nyílvánvaló – nyilvánvaló
A nyilvánvaló dolgok nem nyílnak sehová. De az íjból sem lövöldözzük őket.

poló – póló
Nincs olyan, hogy „Petike ledobta a polóját a sarokba.” Nincs ilyen szó. Pólója lehet, olyan már van.

pósta – posta
Elég csak megnézni a logóját, amin azt írja, hogy „Magyar Posta”. Hogy az az „ó” honnan jött, örök rejtély marad.

rajt – rajta
Ezt például nem értem, de láttam már ilyet többször is.
A „rajt” a rajtvonalat, vagy a rajtszót jelenti, amire például a futók elindulnak a versenyen. De ha azt mondom, hogy „Nem tudtam mit válaszoljak a kérdésre, pedig sokat gondolkodtam rajta.”, akkor a szónak máris semmi köze nem lesz a rajtvonalakhoz.
De annak, hogy „Nem tudtam mit válaszoljak a kérdésre, pedig sokat gondolkodtam rajt.” őszintén megmondva egyáltalán semmi értelme nincsen.

utánna - utána
Beszéd közben gyakran ejtjük az „utána” szót két n-nel. Valamiért azt kényelmesebb kiejtenie sok embernek, de ettől még nem lesz helyes.

vég – végig
A kettő nem ugyanazt jelenti. A vég valaminek a befejezése, vagy a halál jelentésével bír, a végig pedig egy teljesen hétköznapi szó. Példa: „A padtársam az óra alatt végig aludt.” és „A kapcsolatunk számára elérkezett a vég.”

vígasz – vigasz



Egyre kérem a kedves olvasóimat: ne tegyünk úgy, mintha a hasonlóan írt szavaink azonos jelentéssel bírnának, és ami még fontosabb, ne változtassuk meg öntörvényűen a szavak helyesírását, csak mert nekünk úgy tetszik.
A helyesírás egy általános kódrendszer, amit egy egész ország lakosságának egyértelműen tudnia kell dekódolni. Ehhez az kell, hogy mindenki betartsa a szabályait, különben ez a rendszer felborul, és jönnek a félreértések, amit a világon mindenki utál. Ne legyetek a saját magatok ellenségei, és lépésről lépésre tanuljátok meg a helyesírást. A saját életeteket fogjátok megkönnyebbíteni vele.
És egy bónusz infó: A helyesen író embereket sokkal komolyabban veszik, ezáltal valamivel könnyebben boldogulnak az életben.


A tippet köszönöm Encinek, a kiegészítést pedig Daremonak és Andreának!

(A cikk folyamatosan bővülhet.)

2 megjegyzés:

  1. Szia Via! :D
    Én rendszeresen olvasom a blogodat még mindig, sokszor a segítségemre van^^
    Örülök, hogy írtál a helyesírásról is cikket, remélem sokaknak fog segiteni. ^^ Annyit még hozzátennék, és amit én láttam, hogy sok helyen előfordul, az a hagyni ige ragozása. Sokan azt írják például, hogy 'hagyj menjek el moziba', amikor helyesen 'Hadd menjek el moziba' lenne. Én ezzel találkoztam nagyon sok helyen és ez már az őrületbe kerget, gondoltam leírom, hátha segítek vele^^
    Sok sikert továbbra is es várom a további bejegyzéseket :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, Zsumma *_________________*
      Úristen, de megörültem neked! *_* (Utólag is boldog 10. fórumszülinapot! <3)
      Nagyon szépen köszönöm, hogy írtál és hogy olvasod ezt a réges-régi blogot! A tanácsodat is nagyon köszönöm, azonnal be is írom :D És egyetértek, az ilyen kis suta hibák nekem is nagyon bökik a csőröm~ De talán majd egyszer egy szép napon mindenki tud és akar majd helyesen írni - majd egyszer egy utópikus jövőben :'D
      Jaj, tényleg nagyon örülök neked, Zsumma! <3

      Törlés